Irsk mad på menukortet: Cider, stew og sushi er skrevet af Jens Skovgaard Andersen.
Til bords med Irland
Hvad tænker du egentlig på, hvis du tænker på mad og drikke fra Irland? Tankerne går helt sikkert hen på whiskey, Guinness og klassisk irsk mad med kartofler i forskellige afskygninger. Men Irland er faktisk også blevet et gastronomisk rejsemål med stor variation i udvalget af både vådt og tørt, og det gælder faktisk hele landet fra nord til syd og øst til vest.
Nyskabende og nysgerrige stjernekokke og fremragende lokale råvarer er opskriften på den irske madrevolution, og du vil blive overrasket over, hvad den grønne ø – og det blå hav omkring den – har at byde på.
Vi har samlet nogle af de steder i Irland, hvor du får det bedste mad og drikke, så sæt dig bare til bords.
Chapter One i Dublin
Chapter One er en af de absolut førende restauranter og ligger i hjertet af Dublin. For en restaurant med en Michelin-stjerne er deres priser overkommelige, hvilket er en af grundene til, at de er kommet med på denne liste. Ikke nok med at du kan få noget af det bedste mad, du kan tænke dig, er det også til en pris, som man kan være med til.
Restauranten har til huse i George Jamesons tidligere hjem – det er ham med whiskeyen af samme navn – hvilket er med til at gøre omgivelserne endnu mere unikke. I de atmosfærefyldte gammeldags omgivelser får du serveret moderne irsk mad. Den perfekte kombination.
Se mange flere irske Michelin-oplevelser her
Wa Cafe i Galway – moderne irsk mad
At Irland er meget mere end gammeldags irsk madlavning, er denne restaurant et godt bevis på. På den irske vestkyst ligger byen Galway. Her finder du Wa Cafe, som er en fantastisk sushirestaurant, der serverer autentisk sushi med lokale friskfangede fisk. Absolut en rejse værd, selv om det ikke er traditionel irsk mad.
Mens du nyder den lækre sushi, har du en fantastisk udsigt over Atlanterhavet – hvor fiskene foran dig kommer fra.
The English Market i Cork til hjemmelavet irsk mad
Der er noget helt specielt ved at shoppe i lokale markeder, hvor end man rejser hen. The English Market er et af de steder, hvor du kan gøre det. Det er et kæmpe madmarked, som har alverdens lokale specialiteter og lækkerier. Perfekte souvenirs – hvis de når så langt…
Markedet er så stort og så populært, at det i sig selv er blevet til en turistattraktion i den sydirske by Cork. Siden 1788 har markedet fungeret som indkøbssted for de lokale og dermed overlevet hungersnød, oversvømmelser og krig. Perfekt sted at gøre dine indkøb, når du selv skal prøve at lave irsk mad.
Food & Cider Festival i Armagh
Hvert år i september afholdes der Food & Cider Festival i Armagh, som ligger i den sydlige del af Nordirland. Her er der boder, pop-up-restauranter, guidede ture med kulinariske oplevelser, aftensmad på en æbleplantage, smagning af årets nye cider og meget mere.
Alt den mad og al den cider, der bliver serveret, er lavet på friske lokale råvarer, hvilket gør det til en helt unik oplevelse inden for irsk mad. Hvis du er en foodie, så er dette med sikkerhed en oplevelse for dig.
Man O’War Traditional Irish Bar & Restaurant, Balbriggan – ægte irsk mad
Kan du alligevel ikke helt undvære den traditionelle irske madoplevelse, skal du selvfølgelig heller ikke snydes for den. I det østlige Irland finder du en irsk pub med stråtag, som serverer alle de irske klassikere; dagens suppe med Guinness-brød, whiskey-marmelade og Irish stew. Klassisk irsk mad på den ægte irske facon.
9 retter du skal prøve i Irland
Irland er et land med en bred gastronomisk palet, men ingen kan vist undsige at kød og kartofler er en populær genganger. Derfor kan det hellere ikke undre, at det første på listen over mad, der skal prøves i Irland, er den kendte irish stew, som grundlæggende består af lam og kartofler.
En anden kendt ret på den kulinariske tjekliste er Dublin Coddle; en langsomt simrende gryderet, med et par pølser eller kotelet som tilbehør.
Kartoflerne forsætter deres sejrsgang: Colcannon og boxty er begge klassiske kartoffelretter. Colcannon er blandet med kål og smør, mens boxty er rå kartoffelsnitter blandet med kartoffelmos og derefter enten stegt på panden eller bagt i ovnen.
Bevæger vi os fra rodfrugter ind i kødelskernes verden, så går næste plads på listen til det, de i Irland kalder for boiled bacon and cabbage, men som vi i Danmark nærmere kender som hamburgerryg.
Som næste indslag på menukortet finder vi black and white pudding, en irske udgave af blodpølse. Forskellen mellem den sorte og den hvide er, at i den hvide udgave har man fjernet selve blodet, men bibeholdt kødet og kornsorterne.
Irland er som bekendt en ø, og derfor skal der ikke herske nogen tvivl om, at deres fiskekøkken er fremragende. Derfor anbefaler vi irsk smoked salmon – røget laks – som bestemt også er højt på favoritlisten.
Endelig må vi begive os over i brødets verden og give behørig plads til både soda bread og barmbrack. Soda bread er et hurtigt lavet brød, der kan spises til morgenmad, frokost og aften – og alt derimellem. Branbrack er et frugtbrød, som typisk serveres til Halloween, men hos entusiasterne er så højtelsket, at det kan findes året rundt på den grønne ø.
Se meget mere om rejse til Irland og Nordirland her
God spiselyst i Irland og velbekomme!
Gode spisesteder i Irland
- Michelin-restauranten Chapter One i Dublin
- Wa Cafe i Galway, der byder på autentisk sushi
- The English Market i Cork til dig, som gerne vil lave det selv
- Food and Cider Festival i Armagh
- Man O’War Traditional Irish Bar & Restaurant i Balbriggan
Vidste du: Her er de 7 byer i Europa med flest solskinstimer
7: Nice i Frankrig – 342 timer/måned
6: Valencia i Spanien – 343 timer/måned
Få nummer 1-5 med det samme ved at skrive dig op til nyhedsbrevet, og kig i velkomstmailen:
Vidste du: Her er redaktør Annas 7 oversete favorit-øer i Thailand!
7: Koh Mai Thon syd for Phuket
6: Koh Lao Lading ved Krabi
Få nummer 1-5 med det samme ved at skrive dig op til nyhedsbrevet, og kig i velkomstmailen:
Tilføj kommentar