Michelin-oplevelser i Irland: Gourmet i verdensklasse er skrevet af Redaktionen i samarbejde med Tourism Ireland.
Michelin-stjerner i massevis
Irland er et fremragende rejseland med en fantastisk og ofte dramatisk natur, historiske monumenter og masser af cráic; den irske version af hygge.
Men en af de største – og mere oversete – grunde til at rejse til Irland er de mange udsøgte gastronomiske oplevelser, du kan få på de mange Michelin-hædrede restauranter landet og øen rundt. Intet mindre end 26 Michelin-stjerner fik Irland tildelt i 2023, og de er fordelt på 21 forskellige restauranter.
Da den franske Guide Michelin i år 1900 begyndte at anmelde restauranter og tildele de yderst eftertragtede stjerner, var det for at fremme udflugter i bil til spændende kulinariske oplevelser. Og lige præcis Irland er helt perfekt til et ‘gastronomisk road trip’.
Det er nemt at komme rundt i landet i bil – og det er faktisk også nemt nok uden bil.
Start turen i Dublin og sæt kursen sydpå mod Cork, vestpå mod Galway og nordpå til Nordirland og Belfast. Vi har samlet de Michelin-stjernede restauranter herunder, så de passer til et road trip i Irland.
Dublin: Ni Michelin-stjerner til en overset gastronomiby
Ud af de fem irske restauranter, som har fået tildelt to Michelin-stjerner, ligger de tre i Dublin. Det er derfor helt oplagt at se Dublin som et attraktivt rejsemål for gourmetrejsende.
I selve Dublin ligger Chapter One og Restaurant Patrick Guilbaud, og i den østlige forstad Blackrock finder du ligeledes to-stjernede Liath.
Mens Patrick Guibauds fokus er på fransk cuisine, og Chapter One har et moderne præg, så er Liath stedet, hvor du får en mere eksperimenterende spiseoplevelse, som nok skal pirre alle sanserne.
Udover de tre to-stjernede restauranter byder Dublin også på tre en-stjernede restauranter i form af Bastible, Glover’s Alley og Variety Jones. Der er nok at give sig i kast med, og hovedstaden er det perfekte startpunkt på gourmetrejsen.
Hvis du vil prøve noget andet end de restauranter, Michelin-guiden anbefaler, så har Dublin heldigvis også meget andet at tilbyde.
Sæt kursen mod sydvest – flere Michelin-oplevelser venter
Stik vest for Dublin i byen Celbridge kan du nyde endnu en to-stjernet Michelin-restaurant. Her ligger nemlig restauranten Aimsir, som har haft to stjerner siden åbningsåret i 2019.
Aimsir har til huse i en smuk klassisk herregård, så hvis du virkelig vil leve, som grever og baroner har gjort i evigheder, så gør holdt her. Klassisk luksus i historiske omgivelser.
Helt inde i Irlands grønne hjerte ligger den hyggelige by Kilkenny. Navnet virker måske bekendt, da byens navn pryder en kendt øl, men Kilkenny er ikke kun noget man drikker. Her finder du også to Michelin-stjernede restauranter, som begge hylder det moderne køkken: Campagne ligger lige i centrum af byen, mens Lady Helen ligesom Aimsir har til huse i en gammel herregård.
Herregården Mount Juliet Estate ligger i Thomastown lidt uden for byen Kilkenny. Du kan passende kombinere den store gastronomi med lidt motion; Mount Juliet har nemlig sin egen golfbane, ligesom du kan overnatte i luksuriøse rammer.
Cork og omegn – kulinariske oplevelser på sydkysten
Noget af det absolut smukkeste, du kan opleve i Irland, er de dramatiske kyst- og klippelandskaber. På sydkysten kan du kombinere en vild udsigt med en lige så vild madoplevelse. I kystbyen Ardmore ligger hotellet Cliff House helt ude på kanten af klipperne. Og her ligger også restauranten House.
En middag i verdensklasse med en udsigt i verdensklasse; det er da om noget værd at køre efter, som Michelin-guiden da også anerkender.
Sæt kursen mod Irlands næststørste by Cork lidt længere vestpå, og på vejen kommer du igennem den lille by Castlemartyr med restauranten Terre. Den er også præmieret med en stjerne. Køkkenet er moderne med et twist af Asien – så sæt et kryds på kortet og gør et stop her.
Hvis hjertet og munden længes efter en ægte asiatisk Michelin-oplevelse, så er løsningen lige om hjørnet: I Cork ligger nemlig den højtagtede japanske restaurant Ichigo Ichie.
Kombinationen af Irland og Japan lyder måske lidt umage, men de friske råvarer – ikke mindst fra Atlanterhavet lige udenfor – sammen med traditionel japansk kokkekunst gør restauranten til et tilløbsstykke.
Lidt længere sydpå i byen Kinsale er der også fokus på seafood, men af den mere irske slags. På restaurant Bastion midt i byen bliver du forkælet med lokale lækkerier med både klassiske og moderne elementer.
Turen rundt på sydkysten slutter på ingen måde her: Der er nemlig i høj grad noget at køre efter helt ude i det sydvestlige hjørne af øen, hvor næste nabo mod vest er det enorme Atlanterhav med Canada på den anden side.
I kystbyen Baltimore – ikke at forveksle med navnebroren i USA – finder du noget så uventet som en tyrkisk restaurant i absolut topklasse. Restauranten hedder ‘dede’ og ligger i den gamle toldbygning. Irland og Tyrkiet mødes her i en helt speciel alliance – var det fx noget med en hummerkebab?
En halv times kørsel langs kysten mod nord rammer du byen med det lidt pudsige navn Ballydehob. Det kulinariske højdepunkt her er uden tvivl restaurant Chestnut, som i virkeligheden er en hyggelig pub med plads til kun 18 spisende gæster ad gangen. Helt intimt og irsk på den allerbedste måde.
Tag vestpå – Michelin på the Wild Atlantic Way
Den irske vestkyst er kendt for vilde landskaber, vilde kyster og the Wild Atlantic Way. Det er Irland på irsk – det er her, de taler og tænker på gælisk – og naturoplevelserne står i kø. Blæst og regn er en del af pakken herude, og naturen sætter dagsordenen for livet på vestkysten.
Naturen og ikke mindst havet sætter også dagsordenen, når det er tid til at få mad på bordet. Fisk, skaldyr og landbrugsprodukter er helt i topklasse her, og det kan smages. Ikke mindst på de tre Michelin-stjernede restauranter i vest.
Første stop er i den lille by Adare syd for Limerick. Her ligger herregården Adare Manor, hvor du kan besøge The Oak Room. Hvis du booker bord her, får du moderne cuisine i klassiske omgivelser, og med golf og andre aktiviteter lige uden for døren. Ren nydelse.
Fortsætter du turen nordvestpå, kommer du igennem byen Lisdoonvarna, som er kendt for spa og velvære. Med til velvære hører selvfølgelig lækker mad, og det har de heldigvis også rigeligt af i spa-byen. Ikke mindst på restauranten Wild Honey Inn, som er en franskinspireret klassisk Michelin-oplevelse.
Forkælelse til krop, sjæl og smagsløg – det bliver ikke meget bedre.
Den gamle gæliske del af Irland har sit centrum i byen Galway, hvor Irland for alvor føles irsk. Musikken, kulturen og atmosfæren emmer af gælisk stolthed, og også den lokale Michelin-restaurant Aniar er i høj grad drevet af stolthed.
Fokus er i den grad på lokale råvarer fra både land og vand, og inspirationen til det både nyskabende og traditionelle køkken kommer i høj grad fra det skandinaviske køkken med Noma i København som fyrtårn. Aniar, som betyder “vestfra” på gælisk – er autentisk irsk og ikke lige til at ryste af sig.
Topklasse i nord – Belfast er det nye hotspot
Udover de mange fremragende madoplevelser i Republikken Irland, er der også store oplevelser at finde i Nordirland; nærmere bestemt i hovedstaden Belfast.
På mange måder har Belfast levet lidt i skyggen i årtier. Både i skyggen af de andre store byer i Storbritannien og Irland, men også i skyggen af en voldsom nyere historie med bomber, krudt og kugler i gaderne.
Nu er Belfast ved at være tilbage på fode og er klar til at tage imod gæster med mod på oplevelser. Ikke mindst kulinariske oplevelser.
Hele tre restauranter i Belfast er blevet tildelt en Michelin-stjerne i 2023. Eipic er en moderne restaurant lige i centrum af byen. Sammen med sine søsterrestauranter i samme bygning er Eipic blevet en magnet for både lokale gourmander og gæster fra nær og fjern. Et oplagt første stop i Belfast.
Også i centrum lidt tættere på floden Lagan finder de den mere industrielt udseende restaurant The Muddlers Club. Fokus er på klassiske retter med et moderne tilsnit og ikke mindst irske råvarer.
Næsten lige rundt om hjørnet på kanten af floden ligger OX. Et særligt trækplaster her er de tilhørende aperitiffer og vine, og køkkenet er moderne med stærke britiske elementer. Et mindeværdigt måltid med udsigt over havnen, hvor Titanic blev bygget, og over byen med den tunge historie og lyse fremtid er den perfekte måde at runde en kulinarisk rundrejse af.
Irland er et fremragende rejseland – også når du rejser med smagsløgene. Rigtig god tur til Irland og velbekomme.
Irlands restauranter i Michelin-guiden 2023
- Aimsir, Celbridge
- Aniar, Galway
- Bastible, Dublin
- Bastion, Kinsale
- Campagne, Kilkenny
- Chestnut, Ballydehob
- dede, Baltimore
- Eipic, Belfast
- Glover’s Alley, Dublin
- House, Ardmore
- Ichigo Ichie, Cork
- Lady Helen, Thomastown
- Liath, Blackrock
- OX, Belfast
- Restaurant Patrick Guilbaud, Dublin
- Terre, Castlemartyr
- The Muddlers Club, Belfast
- The Oak Room, Adare
- Variety Jones, Dublin
- Wild Honey Inn, Lisdoonvarna
Vidste du: Her er 7 af de bedste lokale madmarkeder i Danmark!
7: Grønt Marked i København
6: Økomarked i Randers
Få nummer 1-5 med det samme ved at skrive dig op til nyhedsbrevet, og kig i velkomstmailen:
Tilføj kommentar