Sydlige Toscana: 5 oplevelser i Bolgheri, Massa Marittima og Populonia er skrevet af Jacob Gowland Jørgensen. Redaktionen var inviteret af DANITACOM, det italienske handelskammer. Alle holdninger er som altid redaktionens egne.
Det oversete sydlige Toscana: Bolgheri, Castiglione og Follonica
Det sydlige Toscana er tæt på de kendte byer som Pisa, Siena og Firenze, og alligevel noget helt for sig.
Områderne Grosseto og Livorno er nemlig fyldt med smukke bjergbyer, kulturperler og fæstninger som Bolgheri, Castiglione, Castagneto Carducci og Massa Marittima.
Hele området kaldes samlet set for Maremma.
Her i Maremma er de kendte toscanske bakker og cypresser, men også fine, lange sandstrande ved fx San Vincenzo og Follonica.
I det sydlige Toscana kan du kigge til den historiske og smukke ø Elba, hvor Napoleon blev forvist til, og på en god dag kan du endda se franske Korsika i horisonten. Der er færger til begge øer, så du kan sagtens kombinere det hele.
Og så er der maden, der er italiensk i bedste form. Og vinen, selvfølgelig. Hundrevis af vingårde og vinslotte bliver forbundet af Strada del Vino Costa degli Etruschi, den lokale vinrute i Toscana i et område, hvor der har været dyrket vin i 2.500 år.
Så det sydlige Toscana er alt det gode du forbinder med Toscana, bare uden de mange udenlandske turister, der primært besøger den nordlige del af Toscana.
Derfor får du her 5 oplevelser vi kan anbefale, baseret på mine egne rejser i området.
Populonia og Golfo di Baratti: Etruskiske perler i det sydlige Toscana
Et oplagt sted at starte i området er ved Populonia i det sydvestlige hjørne, helt ude ved havet mod Golfo di Baratti, Baratti-bugten. Her har der boet mennesker lang tid før vores tidsregning, og det er stadig synligt i dag.
Populonia-navnet stammer fra navnet på den lokale vingud, Fufluns, der blev dyrket af Etruskerne, der var det stor folk i det centrale Italien før Romerne kom til.
Selve Castello Di Populonia er et smukt restaureret fæstningsværk med et klassisk forsvarstårn, tilbage fra 1100-tallet. Det hele er ejet af en lokal familie, og du kan derfor både spise her, holde dit bryllup og leje en lejlighed med en fænomenal udsigt, du også kan få oppe i tårnet. Bare hold dig fra august måned, hvor alt er dyrt, varmt og overrendt, mens der resten af året er langt færre besøgende.
Det er også her i den lille borglandsby Populonia at det lille, og rigtig fine museum ligger, hvor 2.500 år gamle og velbevarede mønter findes. Og så har de også forgængeren for vores vinglas, og ikke mindst et antikt rivejern til ost, for det der med at lave god ost er bestemt ikke en ny opfindelse. Etruskerne rev så til gengæld også osten over deres vin, hvor vi i dag nok vil holde det adskilt mens vi spiser det. Men vin og ost holder stadig.
Slottet troner over kysten, og ned mod vandet er der et område, der vil gøre enhver historie-interesseret helt vild.
Populonia Parco Archeologico er et vandrevenligt nekropolis-område med et væld af gravhøje. De dødes by er en af flere gravområder, hvor først etruskerne og senere romerne byggede templer og de sidste hvilepladser for deres familier.
Du kan komme ind i flere af højene, der er utrolig velbevarede, fordi området var et industriområde! Ja, det lyder måske selvmodsigende, men i dette område var der før vores tidsregning en enorm jernproduktion igennem mange hundrede år, og resterne fra det arbejde blev smidt ovenpå de dødes by. I alt var der 7 meter jernslagger, og det er en ret god beskyttelse mod vind og vejr.
Området blev genfundet af samme grund: Under 1. verdenskrig skulle der bruges meget jern hurtigt, og man begyndte at udnytte de 2000 år gamle jernrester, og således fandt man det historiske område nedenunder.
Vi havde en virkelig dygtig guide, der på fint engelsk satte liv på historierne og stederne. Og hvis du selv vil vandre rundt kan du også sagtens det, inklusiv på afmærkede stier, hvor du kan finde begravelsessteder i klipperne, og du kan endda gå på stranden og nyde sandet.
Populonia er noget så sjældent som et sted, hvor de fleste vil kunne finde noget interessant.
Castagneto Carducci og Bolgheri
En tallerken antipasto lander på bordet.
De små, delikate retter med italiensk pølse, pate og ost beder om at blive spist, og jeg hjælper gerne til. Tjeneren finder vine frem, og med et smil serverer hun de lokale dråber. Det her må være La dolce vita – det søde liv – her i det sydlige Toscana.
Bolgheri ligger forenden af en flere kilometer lang alle med cypresser, og oppe på toppen af bakken troner den fine fæstningsby med et klassisk tårn.
Her i Bolgheri sidder vi midt på torvet, i 24 graders varme sidst i oktober, og nyder livet, mens frokosten får ben at gå på. Det er klassiske efterårsretter på menuen, så der er fx vildsvinepasta og simreretter med oksekød, og altsammen til priser, der ligger pænt under hvad jeg husker priserne i Firenze.
Vi går rundt i den lillebitte, hyggelige by og varmer os i solen.
Castagneto Carducci ligger kun 14 km fra Bolgheri, men er en noget anden type by. Den ligger også oppe på en bakke, men er noget større, og rummer dejligt mange delikatteseforretninger.
Friskpresset olivenolie fra Cerreta 1848 er i en liga for sig, og den kan smages i familiens lille grønthandlerbutik med udsigt over bjergene, hvor man bare har lyst til at flytte ind og blive. De presser kun egne oliven, og farven og smagen er helt unik på den gode måde.
Vi kommer også forbi den gamle likørbutik, hvor de som smagsgiver bl.a. bruger træet kinin, der engang blev brugt til behandlingen af den malaria, der var i området. Drik og hold dig sund!
Hvis det ikke virker, kan du gå hen til chili-butikken Peperita, hvor lokalt dyrkede chilier bliver til alle mulige gode og stærke sager. De er delt op i chilier fra styrke 1-17, hvor den stærkeste, en Carolina Reaper, helt sikkert får dig til at huske de kloge ord fra chili-Claus, når man smager de allerstærkeste chilier: Husk at der er nogen der elsker dig.
Og apropos mad: Italiensk is, gelato, er absolut også noget man skal teste. Gerne flere gange, og i Castagneto Carducci lykkes det også. Byen er i øvrigt opkaldt efter en poet, og det er meget passende for en så poetisk by med så mange gode smage.
Vin på slottet: Petra Winery og Rocca di Frassinello
Så længe der har været byer her har der været vinproduktion, og i de seneste år er der kommet flere nye vinslotte til. Her dyrkes Sangioveto, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc.
Petra Winery og Rocca di Frassinello er to af de vigtigste nye vinslotte, og de kombinerer lokal vinproduktion med international viden og arkitektur. For at besøge et vinslot i dag skal være en totaloplevelse, og det er det bestemt også.
Petra Winery ligner en Maya-pyramide, der er landet på en vinmark i det sydlige Toscana. Det er faktisk lige så fascinerende som det lyder!
Petra Winery er designet af den verdensberømte arkitekt Mario Botta, og er både et velkomstcenter, og der hvor vinen produceres og opbevares.
Inden i midten af vin-templet er der bygget en katedral-lignende kælder, hvor tønderne ligger og hygger sig, og bliver til glimrende, italienske vine. Deres signatur-vin hedder såmænd bare Petra, og er en kraftig vin med smæk på smagen, og helt perfekt til den lokale vildsvine-pasta eller risotto med svampe.
Petra Winery er et udstyrsstykke i arkitektur og vine, og det er bestemt en oplevelse.
Rocca di Frassinello er ret anderledes end Petra Winery. Det er også et nyt vinslot, hvor storslået arkitektur og lokal vinproduktion går hånd i hånd, men stemningen er anderledes.
Her er en gigantisk tagterrasse, hvor man kan slikke sol og få grill-mad om sommeren. Der er brændte jordfarver ad libitum, der giver en varme og stemning, der hurtigt får en til at føle sig hjemme.
Rocca di Frassinello er bygget ind i bakkerne, og fra tagterrassen er der den fineste udsigt over området. Nede i vin-kælderen er der også drama, for her ligger vintønderne i en teater-opsætning, hvor alle tønderne vender mod en scene i midten. Det er både spektakulært og flot.
Vinen spiller naturligvis stadig første violin, og deres store udvalg er ret utraditionelt for et italiensk vinhus.
De har nemlig et tæt samarbejde med franske Domaine Barons de Rothschild, og skaber derfor vine, der er inspireret af Bordeaux-vinene. Den traditionelle rivalisering mellem Frankrig og Italien om hvem der er det bedste vinland, er her erstattet af en sammensmeltning og udnyttelse af fælles ressourcer og kærligheden til druerne. Og resultatet kan naturligvis smages.
Castiglione della Pescaia: Strand og kultur i ét
Castiglione della Pescaia er en ret unik by ved kysten.
Her er der en gammel og vældig hyggelig bykerne på bakken, med tårn og udsigt over bugten. Og nede for foden af byen ligger der en fin sandstrand, og ikke langt derfra et stort vådområde, natur-reservatet Diaccia Botrona.
Dette vådområde i Maremma-området er grunden til at de ældste byer lå oppe på bakketoppene, for malaria-myggene fra området slog dem ihjel, der prøvede at bosætte sig ved kysten. Det var først i 1940´erne at man fik bugt med sygdommen, og i dag er det et idyllisk område man nemt kan besøge.
I Diaccia Botron er der masser af fugle i flok, og flamingoerne ses alle steder. Du kan være heldig at komme med på en bådtur i området af kanalerne, og ellers kan det også nydes fra museet ved indgangen.
Castiglione della Pescaia er primært besøgt af italienske turister, og derfor finder du også en ret hyggelig og lokal stemning. Der er primært små hoteller og lejligheder, der passer til byen og dens historie i det sydlige Toscana.
Massa Marittima: Medici´erne var også her
Massa Marittima er en af de kulturelle perler i Maremma. Den kendte Medici-familie, der gjorde Firenze til den kulturby den er, kom også hertil, og de satte sig nogle tydelige aftryk.
Selve Massa Marittima er ikke specielt stor, og man kan nemt gå rundt i den, men den rummer kirker, tårne og forsvarsværker, der godt kan matche sig med langt større og mere kendte byer. Og da den ikke er så kendt, får du langt mere for dig selv.
Katedralen ligger på hovedtorvet, og de små veje fører ind til selve forsvarsværket, der kan bestiges. Igennem et sindrigt forsvarssystem kunne man både forsvare sig mod ydre fjender og naboerne, da en af portene adskiller to ret forskellige bydele, der ikke altid var på god talefod.
Det meste af byen er meget velbevaret og også her kan man få en fremragende gelato, for en is passer altid ind på en rejse til Italien.
Massa Marittima er absolut anbefalelsesværdigt for et skud klassisk, italiensk kultur.
Follonica ved Grosseto: Bo ved stranden i det sydlige Toscana
Det fantastiske ved at bo i det sydlige Toscana, er at du kan bo direkte ved stranden, og stadig på i et område der er fyldt med udflugtsmuligheder.
Vi boede på The Sense Resort, som er et ret nyt hotel i en lille skov ved stranden. Her er der alt hvad man kan ønske, og selvom vi var der uden for sæsonen, var det fint besøgt.
The Sense Resort ligger ved Follonica i den sydlige ende af Maremma-området. Der er også den kendte badeby San Vincenzo og en stribe mindre badebyer langs de lange sandstrande.
Du kan komme hertil ved at flyve til Pisa, Firenze eller endda Rom, der kan være et oplagt valg, da der ofte er direkte fly, og rigtig gode forbindelser til Toscana.
God rejse til Bolgheri, Massa Marittima og Populonia i Toscana
God rejse til Bolgheri og de andre fine steder i det smukke område, der selv i det sene efterår kan have fantastisk vejr. Videoen herover er fx lavet i 24 graders varme i november, hvor der kunne spises frokost i Bolgheri udendørs på torvet.
Italien er altid en rejse værd.
Vidste du: Her er 7 af de bedste lokale madmarkeder i Danmark!
7: Grønt Marked i København
6: Økomarked i Randers
Få nummer 1-5 med det samme ved at skrive dig op til nyhedsbrevet, og kig i velkomstmailen:
Super fin artikel 🙂
Takker, Charlotte!